#SuomiAreenan keskiviikko Twitterissä: johtajuuspaneeli peittosi Auerin, päivän henkilösuosikki Timo Soini

Screen Shot 2016-07-13 at 20.57.31SuomiAreenan kolmas päivä oli Twitterissä aktiivisin tähän mennessä. Alkuperäisiä twiittejä, joissa mainittiin hashtag #suomiareena tai käyttäjänimi @suomiareena lähetettiin keskiviikkona 12.7. klo 18:30 mennessä yhteensä 3582 (poislukien uudelleentwittaukset). Keskustelujen aikajanalla näkyy selvästi paneeliajankohtien rytmittävä twiittausaktiivisuus.

Aihemallinnus tunnisti keskiviikon keskusteluista kaksi eri ajankohtaisteemaa, joissa sanalistojen perusteella mainostettiin tai kuvailtiin päivän ohjelmaa ja ohjeistettiin kävijöitä. Yhteensä nämä teemat kattavat lähes neljänneksen päivän kaikista twiiteistä. Valtaosa SuomiAreena-pöhinästä näyttäisi siis olevan osallistuvien ja järjestävien tahojen luomaa viestintää. Havainnon varmistamiseksi tulisi tosin tutkia tarkemmin viestien lähettäjien jakaumaa.

Varsinaisista aiheista kärjessä olivat melko tasaisesti kansalaisjärjestöjen köyhyys -teemat, yrittäjyys, työn tulevaisuus sekä toimittajat lobbareina -paneeli. Yksittäisenä paneelina erityisesti aikajanalla erottuu selkeästi iltapäivän Tulevaisuuden johtajuus -paneeli, joka aktivoi Twitteriä klo 15 jälkeen.

Aihemallinuksella tunnistetut teemat ja twiittien lukumäärät:

Ajankohtaisteema_1 ‐ 516
Ajankohtaisteema_2  ‐ 432
Köyhyys ja kansalaisjärjestöt ‐ 315
Yrittäjyys ‐ 309
Työn tulevaisuus ‐ 277
Totuus uhattuna – toimittajat lobbareina ‐ 270
Johtajuus ‐ 263
SOTE ‐ 231
Demokratiakeskustelu  ‐ 221
Lukio, koulutus ‐ 210
RebootFinland ‐ 188
Ulkoministeriö ‐ 181
Nuoret ja työllisyys ‐ 169

Odotimme Anneli Auerin näkyvän Twitter-tilastoissa ja keskusteluaiheissa, mutta yllätykseksemme näin ei ollut: Auerin haastattelu näkyi yllättävän vähän #suomiareena-twiittien joukossa. Twitteriä selailemalla selviää kuitenkin nopeasti, että keskustelua on, mutta se ei välttämättä kytkeydy SuomiAreenaan. Valtaosa Auer-teemaisista #suomiareena-twiiteistä keskittyi ihmettelemään yleisömäärää.

Vaikuttajat eri teemojen sisällä

Aiheiden sisällä laskimme tarkemmin, kuka puhujista on missäkin aiheessa kerännyt eniten mainintoja puhutaan. Monen teeman kärkihahmoissa näkyy sekä elinkeinoelämän että politiikan vaikuttajia. Yrittäjyysaiheen mainituin puhuja oli ylivoimaisesti Nokian Risto Siilasmaa; Koneen Matti Alahuhta ja Kokoomuksen Elina Lepomäki myös korkealla. Arvella saattaa, että Twitteristä löytyy paljon aktiivisia käyttäjiä, joita johtajuuden teema kiinnostaa. Erityisesti Elina Lepomäen keräämä huomio tässä aiheessa on mielenkiintoista: mitä ilmeisimmin poliitikoillakin on sanottavaa johtajuuden teemoista.

Sosiaali- ja terveysaiheessa selvästi mainituin henkilö oli sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, joka on myös mediassa profiloitunut vahvasti aiheen asiantuntijana. Poliitikoista mainituimpia olivat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ja kansanedustaja Ozan Yanar, mutta molemmat huomattavasti yhteensä vähemmän kuin professori Hiilamo. Ulkoministeriön keskustelussa, ei niin yllättäen, Timo Soini oli mainituin henkilö. Lukio- ja koulutuskeskustelussa puolestaan Rovion entinen keulahahmo Peter Vesterbacka ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jakavat mainituimman henkilön tittelin.

Päivän mainituin ulkoministeri Timo Soini

Henkilöiden listalla päivän selkeä kuningas oli useassa paneelissa esiintynyt ulkoministeri Timo Soini, joka keräsi päivän puhujista selkeästi eniten mainintoja (99 kappaletta). Hyvänä kakkosena Tuomas Enbuske, joka juonsi useita paneeleita sekä Anneli Auerin haastattelun. Mikael Jungner ja Ville Niinistö myös keskiviikkona top10:ssä:

Timo Soini ‐ 99
Tuomas Enbuske ‐ 71
Risto Siilasmaa ‐ 65
Mikael Jungner ‐ 60
Mikko Kuitunen ‐ 49
Elina Lepomäki ‐ 40
Antti Kaikkonen ‐ 36
Olli Rehn ‐ 32
Anne Berner ‐ 31
Ville Niinistö ‐ 31

Screen Shot 2016-07-13 at 20.52.26


Agendasurfer.com-palvelu kerää ja analysoi #suomiareena-twiittejä yhteistyössä MTV3:n kanssa koko SuomiAreena-viikon ajan. Analyysissä käytettiin apuna laskennallista tekstianalyysia eli aihemallinnusta, jolla yksittäiset twiitit ryhmiteltiin suurempiin teemakokonaisuuksiin.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/n4flc2io8hxr/domains/agendasurfer.com/html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *